Jedz inaczej, dlaczego jemy to, co jemy – Leanne Cooper

Jedz inaczej, dlaczego jemy to, co jemy
Leanne Cooper

Książka „Jedz inaczej” porusza temat psychologii jedzenia. Jest to termin stosunkowo nowy, jeszcze niedawno niewiele mogliśmy się o nim dowiedzieć, teraz Leanne Cooper wychodzi nam na przeciw i pokazuje tajniki psychologii w kategoriach jedzenia. Czytając jej książkę dowiemy się m.in. na czym polega właściwa dieta, jakie zagrożenia niesie niewłaściwe żywienie. Według autorki wystarczy zachować tylko 3 główne zasady, by zdrowo się odżywiać. Są to : zróżnicowanie, walory odżywcze i nieprzetworzone produkty. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę indywidualne uwarunkowania oraz podejście do jedzenia. Leanne wszystkie te zasady rozwija i dokładnie objaśnia. W książce nie znajdziemy żadnych kulinarnych przepisów ani gotowych diet. Autorka zdrowe odżywiania przedstawia od strony psychologicznej, pokazuje jakie mechanizmy wpływają na nasze decyzje żywieniowe, dlaczego jemy tak, a nie inaczej, co wpływa na nasze przyzwyczajenia i nawyki oraz jak należy zacząć zmieniać nasze postępowanie. Uświadamia nam, że często nie jest to do końca nasz wybór, a czasami jesteśmy wręcz nieświadomi ukrytego wpływu innych osób czy firm. Książka pomaga zrozumieć działania przedsiębiorstw sprzedających produkty czy usługi i zwraca uwagę na to byśmy zastanowili się nad własnymi wyborami. Dzięki „Jedz inaczej” w praktyczny sposób możemy przyjrzeć się swojemu odżywianiu, autorka bowiem zawarła w książce kilka zadań dla czytelnika pozwalających uświadomić sobie co robimy źle, co możemy poprawić, a co powinniśmy kontynuować.

.

Czy wiedzieliście, że miejsce zamieszkania, otoczenie, czyli to z kim się spotykacie, miejsce w którym jecie czy nawet temperatura jedzenia mają wpływ na wasze odżywianie? Kolejną ciekawa sprawa jest fakt, że większość ludzi spożyje więcej, gdy posiłkowi towarzyszy przyciemnione światło. Jemy wtedy dłużej i odrobinę więcej, podobnie ma się sprawa w przypadku łagodnej muzyki, jemy wolniej i siedzimy przy stole dłużej, przez co analogicznie zjemy więcej. Autorka swoją wiedzę opiera o przeprowadzone badania. Książka jest bardzo przydatna i porusza szeroko temat odżywiania, nie tylko czynniki zewnętrzne ale także wewnętrzne czy uwarunkowania genetyczne. Możemy się dowiedzieć, że często dzieci niejadki to osoby, które są nadwrażliwe na smaki i mają zwiększoną liczbę kubków smakowych. Dopiero w okolicach 10 roku życia ich ilość zaczyna maleć, wtedy można zacząć uczyć dziecko spożywania nowych posiłków. Ciekawe informacje zawarte w książce dotyczą odczuwania przez nas smaków, tego jak zbudowany jest nasz język , jak czytać etykiety, czy tego jak stres, osobowość wpływa na jedzenie. Można by tak pisać i pisać.
Pozycja ta posiada ogromną ilość interesujących faktów bezpośrednio lub pośrednio związanych z odżywianiem. Z czystym sumieniem polecam ją każdej świadomej osobie, która chce o siebie zadbać i zmienić swoje nawyki żywieniowe.

The following two tabs change content below.

monika133

Ostatnie wpisy monika133 (zobacz wszystkie)

2 przemyślenia na temat “Jedz inaczej, dlaczego jemy to, co jemy – Leanne Cooper”

  1. ~Agnieszka pisze:

    przede wszystkim jemy dla zaspokojenia fizjologicznej potrzeby, jednak powodów jest wiele.. głównie psychospołecznlych. polecam artykuł
    http://bit.ly/2pfCioz

    1. monika133 pisze:

      Dokładnie potrzeba fizjologiczna jest podstawą odżywiania, jednak nie jedyna :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook